JOHANNA EISENE - LIFE OF ART

Att pröva sina vingar till drömmarnas land

Mina manus

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------

Här kan ni följa mig på vägen under skrivandets gång av mina manus!  

I nuläget skriver jag på min serie: Moonrose. Men jag kommer även skriva (och illustrera) barnböcker. Jag har en härlig idé för ett sicence fiction manus och grubblar på en pyskolisk thriller.  

Börjar jag skriva på de andra projekten kommer jag självklart att uppdatera er om det också! Men just nu är det serien som gäller ;)

Här på sidan är det skrivet till liknelse som i en bloggform med olika inlägg. Senaste/nyaste inläggen skriver jag in högst upp. Längst ner finner du en länk till tidigare inlägg (där har jag gjort tvärtom - nyaste inläggen nedifrån ;p ).

-------------------------------------------------------------------

Serien: Moonrose

Kort handling för serien i helhet: På olika platser i USA får vi lära vi känna Annabelle, hennes fem bästa vänner och dessa nya karaktärer som kommer in i hennes liv. Annabelle har nyss fyllt 30 och fått sin livs största chans på reklamföretaget hon jobbar på. Men det hon aldrig kunnat ana, var att motgångarna hon skulle få kommer från det förflutna och att hennes framtid står på spel. Historien tar oss tillbaka till början av tusentalet och sluts sedan samman till nutid för att fullfölja framtidens olika visioner. Annabelle ställs för livsavgörande val - vilka vägar kommer hon att ta? Men framför allt kommer hon att lyckas utan att själv gå under, eller utan att stå ensam kvar ...

Det här en är Drama-Fantasy *(urban fiction) i minst fyra delar. En rå drama blandat med en dold komik !!

- det är vår vanliga värld men förutom olika människor kommer du möta "MIN VÄRLDS" varghundar, magiker, djurskiftare, vampyrer, älvor, änglar, mörker och ljus. Kanske även ett och annat helt nytt väsen ... målgruppen är från 15 år och uppåt. Den kan dock sänkas efter färdigskriva manus. Men det förekommer en del naket, råa fightscener och mycket, mycket blod ...  

Färdiga manus: 2 av 4 till 6. Manus 1 och 2 är nedskrivna men under redigeringsfaser. Händelseförlopp för manus 3 har även påbörjats !

 

 -------------------------------------------------------------------

 

INLÄGG 1 NOVEMBER 

 

 Hej på er! Tanke: När känner man sig egentligen klar med sina manus? Jag vet väl det när jag är klar antar jag - vilket jag trott ett flertal gånger nu. 

Sedan senaste redigeringsgenomgången (när jag senast trodde att manus 1 och 2 var klara) har jag haft ett större uppehåll pga. min mammas sjukdomstillstånd etc. Och så lite övrigt på det, vilket lett till ingen tid alls för det jag älskar att göra. Men nu är jag tillbaka! Pauser är alltid behövligt, men inte under sådan här lång utsträckning. Jag har bestämt mig för att sätta stop för det. Nu ska jag se till att hålla skrivandet igång, oavsett vad som händer runt omkring, och med pauser som ger nytta än att ge hjärnan triststressa skavsår.

Serien jag skriver på påbörjade jag, år 2011. Eller själva idén kom 2009, men det var inte förrän två år senare som jag verkligen kom igång och började skriva. På vägen under denna resa, fram till där vi är i dag har jag lärt mig sjukt mycket. Min utveckling är enorm! Mina manus har skrivits om helt två gånger, och från allra första början var manus 1 och 2 bara ett manus. Manusen har genomgått lektörsläsningar, korr-läsningar och testläsare - vilket har hjällpt mig/lett mig till den punkt där jag är i dag, till manusens dagsform. Jag har lärt mig så mycket på vägen och för varje redigeringsgenomgång märks det att den nya kunskapen sätts in.

När jag började skriva hade jag all tid i världen men ingen direkt kunskap eller erfarenhet. På senare tid när kunskapen och erfarenheten maxas på är det tidspress i stället som knackar på. Det är därför min serie tagit sådan jäkla tid. Men jag tycker att det är okej. Serien är mitt allra första projekt. Och serien har hjällpt mig att hitta mig själv som författare. Nästa bokprojekt (har en hel drös på lager) kommer inte ta lika lång tid, och det är ju tack vare allt som jag lärt på vägen under seriens gång. Plus att jag har haft så mycket runt omkring som gjort det svårt att fullföllja skrivprocessen. Men det har jag tjatat nog om nu och kommer i stället berätta den stora ändringen jag beslutat mig för att göra:

När jag påbörjade min serie fick karaktärerna åldrar/händelseförlopp som passade året då, då jag började skriva. Jag visste ju inte då att jag skulle sitta på samma serie sex år senare. För att göra mig kortfattad så stör jag mig på det stora tidshoppet. Jag har tänkt mycket på det här och klurat på alternativa lösningar. Två alternativ stannade jag vid och bestämde att välja ett av dem. Att antingen göra ett stort tidshopp mellan manus (bok) 2 och 3 - och då snackar vi ett hopp på 5 eller 6 år, för att komma ikapp året vi är på nu. Men att sätta "fem år senare" i början på manus (bok) 3 passar inte riktigt i händelseförloppet. Vilket fick mig att välja andra alternativet som är att göra alla karaktärer 5 år äldre, samt ändra huvudkaraktärens födelseår för att stämma in ännu mer. Historien i sig kommer inte påverkas och jag har många delar från bakåt i tiden (alltså flera hundra år bakåt) och de kommer inte heller att påverkas av detta.

Jag har försökt att leva med tanken att min story utspelar sig 2010, 2011 i manus 1 och 2 och manus tre under 2013 (#två år senare") och manus 4, 5 och 6 fortsätter där efter. Jag vet inte ännu hur åren rullar på där efter förutom att manus 3 och 4 inte kan ha ett årsglapp.

Många av er tänker nog att det inte spelar någon roll vilket år det är i serien, om det inte har någon viktig betydelse eller behöver passa in för politik eller något annat i världen förstås. Och nej, året har ingen viktig betydelse för serien över huvud taget. Men det stör mig att det inte stämmer in med verkligheten, där vi är nu, och jag tror att jag kommer må bättre och känna bättre för manuset om jag gör huvudkaraktären till 30 år i stället för 25, samt åldrar alla andra med 5 år.

Det kan även ha med att göra att jag varit 30 i snart ett år nu (blir 31 i januari). Att jag känner mig mognare och att mycket av mig är i huvudkaraktären. Hon har samma födelsedag som mig, men född året innan. Nu vi denna ändring kommer hon ha samma födelseår. I serien sker en profetia, som når huvudkaraktären när hon fyllt 25 år "sin rätta mognadsfas" (enligt den som la profetian). Nu som 30 åring känner jag mig betydligt mognare än när jag var 25 och anser även att 30 års mognad och livserfarenhet passar in bättre på det som sägs i profetian och sakerna hon måste uträtta.

Hur som haver ska jag testa att göra denna ändring nu, och se hur det känns. Jag misstänker att detta är något som jag grubblat på länge och satt lite käppar i hjulen, så att säga, förr manusens framgång nu när det gått så många år.

Förutom denna ändring gör jag den vanliga rensningen. Märkt att jag börjar många meningar med "Men"och "Så", ska försöka rensa bort så många som möjligt. Samt ta bort alla onödiga krusiduller som jag kan få mig för mig att klämma in ibland för att betona saker

Men trots all denna redigering så är det fortfarande lika kul. Visst är det surt och kliar som fan i kroppen att inte riktigt komma vidare, men det är värt det. Jag älskar att skriva. Jag älskar att leva med mig in i mina egna världar. Jag mår så jäklans bra av att skriva. Jag hoppas ni andra där ute har något som ni mår bra av att göra!

Massor av kärlek till er, nu ska jag påbörja denna redigering !! :) 

 

 

INLÄGG 25 APRIL

Kort och gott - den senaste redigeringsgenomgången av manus ett och två är nu klar! :D Yeey! ;) I nuläget vill jag inte ha några förändringar alls - jag är super duper nöjd med hur helheten av del ett och två är - vilket gör mig så jäklans glad och lättad. Äntligen kan jag lägga dessa två skönheter åt sidan för att ägna mig åt den tredje delen och samt då även börja fnula på den fjärde delen och fortsättningen. Del ett och två är ute hos nya testläsare igen. Mest för storyns skull och om jag missat något på grammatiken. Några större ändringar kommer som sagt inte att ske - med undantag då, om det kommer upp något i de kommande delarna som tvingar mig att gå tillbaka till del ett och två och ändra något så att allt stämmer överrens och flyter samman ;) Som tankeförloppet är nu kommer det dock inte att behövas. Men. Allt kan hända när fantasin för flöda ;) :D

Del ett blev på 357 sidor, lite över 80 000 ord på 26 kapitel.

Del två blev på 402 sidor, lite över 94 500 ord på 30 kapitel.

- då räknat från utskriftsformat i word. Typsnitt:Courier New 12p, radavstånd 2,0.

Första delen har även några sidor "här och där" i ett annat typsnitt - det underlättar för läsaren att kunna urskilja var karaktärerna befinner sig. Mer säger jag inte :P

I övrigt står jag fortfarande fast vid att hålla i tyglarna lite när det kommer till att låta del ett och två pröva sina vingar hos förlagen. Jag vill komma en bit på tredje delen, eventuellt skriva klart den tredje delen till och med innan jag tar upp frågan på nytt. Mina testläsares ord betyder- och avgör mycket också. Det kan bli så att jag efter att ha kommit igång med tredje delen och har ett ungefärligt upplägg för resten av delarna, testar hos ett förlag i taget medan jag skriver. Det kan ju bli så att jag ger ut på egen hand också. Det är absolut inte uteslutet och kanske lutar mest åt det hållet till och med.

Spännande! Älskar att skriva! :D

 

 

 

INLÄGG 20 JANUARI

De tidigare redigeringsgenomgångarna jag skrev om här nedan, är klara. Jag blev även tvungen att stanna upp ett tag då jag fick för mig att dela upp manus 1 och 2, till 3 delar ... Efter kloka ord från andra och mycket övrvägande, beslöt jag mig för att låta manusen vara precis som de är! Känns väldigt skönt med det beslutet nu i efterhand. :) 

I nuläget, är manusen ute hos ytterligare testläsare. När den feedbacken är genomförd, är nog manus 1 och 2 så pass färdiga att jag kan lägga de åt sidan och börja med del 3 och 4 (som jag tjatat om i var och varannat inlägg här. Hehe.)!

En annan fundering jag brubblat över, är om jag ska testa seriens vingar till förlagen redan nu - med manus 1 och 2, och synopsis på resten av delarna. Eller om jag ska vänta till del 3 är skriven. Eller vänta till hela serien är skriven. ???

Nu, lutar det mot att komma i gång, ordentligt, med trede delen och samtidigt suga lite på karamellen, så att säga. Flyter det på med skrivandet, vill jag helst vänta tills den delen är klar och ställa mig frågan på nytt då. Hrm. Det ska bli intressant och se vad som händer. Jag kan vara rätt så impulsiv emellanåt. För att inte tala om hur nyfiken jag är om förlagen gillar- och vill sälja min story!!!??!!!

Så ... Ivern eller tålamodet - vi får se vem som segrar ;)

 

 

 NYTT ÅR --> 2017 !!!

 

 

INLÄGG 12 OKTOBER

hehe - ingsåg precis, att det är exakt en månad sedan det tidigare inlägget. Inget jag hade räknat ut, utan slumpartat att jag valde att uppdatera om manusen just i dag. 

Redigeringsgenomgången av manus 2 är klar. Manuset är redan ute hos testläsare. Jag kan knappt bärga mig efter responsen! Tidigare, skrev jag att jag skulle finputsa manus 1 ytterligare, så fort jag var klar med genomgången av manus 2. Jag har kommit halvvägs in på manus 1 gällande putsningen. De går undan här ;). När putsningen är klar kommer jag skriva ut manuset, läsa igenom det på papper,  samt åtgärda problemen - om jag stöter på några. Därefter kommer jag antagligen spela in manus 1 till ljudfiler igen. Jag kommer köra på samma fas, gällande manus 2. När båda manusen är inspelade, kommer jag att ägna mig åt manus 3 och 4. Jag har de gamla inspelningarna kvar i min pm3. Det är så underbart att uppleva skillnanden - shit vad man utvecklas. Jag älskar verkligen det här. Jag älskar att skriva i helhet. Jag längtar¨så att få höra/lyssa på mina manus också. Det är så rogivande att jag blir smått toktig. En mental orgasm. Dessutom är det en enorm fördel att ha manusen inläst på ljudfiler. Det är inte så många bokslukare som använder sig av boken i hand, i dag. Är det inte på plattan så ska det helst vara i lurarna. Vi får se, kanske lockar jag ännu mer testläsare när ljudflerna finns på nytt. Om inte annat så kommer det bli rogivande för min själ  alla fall ;)

Manus 2, blev efter denna redigeringsgenomgång på:

402 sidor

94 141 or

30 kapitel

* Jag skriver i a4 format i word, 12 punkters med 2,0 i radavstånd och tar uträkningarna utifrån det. Så om ni är nyfikna på hur det skulle kunna bli i läslayout blir det ungefär det dubbla. Alltså runt 800 sidor. Men det är svårt att ge en exakt uträkning såhär. Med tanke på att typsnittt, samt radavståndet kommer ändras för att passa bokformen jag vill trycka, kanske sidantalet kommer hamna på runt 600. 

Byter ämne nu: här om dagen märkte jag en sak. En sak som är rätt så underlig, då med tanke på mitt stora skrivintresse. Jag är så sjukt dålig på att stava, och grammatik i sin helhet. Okej, stavningen är värst. Jag har alltid varit dåligt på just stavning. Men nu när jag börjat skriva så mycket trodde jag att jag skulle bli bättre. Visst har jag blivit  lite bättre. Förhör mig på skrivregler, röd tråd, meningsuppbyggnad, dramaturgi etc. och jag får MVG+ men sätt mig på ett rättstavningsprov och jag får IG. Ok, så dålig är jag inte. Men det är en stark svaghet. När jag skriver, rättas jag ju oftast av programmen jag skriver i. Men sedan, när jag skriver fritt, som nu tillexempel - blir jag så jäklans osäker. Nu handlar det inte om att jag låter hjärnan vila och bara skriver på, vilket jag brukar göra. Man är ju så koncentrerad hela tiden när man jobbar på sina manus, så att stänga av hjärnan är ett behövligt måste. Trots det anser jag att stavningen borde flyta på naturligt. Just med tanke på hur mycket jag skriver. Men nej. Jag fastnar på ord. Ibland ord som en sexåring kan stava. Galet. Ja, det är tur att det finns så bra korrekurläsare där ute. Jag har ju hittat en underbar, och duktig, kvinna som rättar mina manus!  

Nej, nu ska jag fortsätta redigera manus innan sambon kommer hem. Jag loggade egentligen enbart in på hemsidan för att lägga upp en bild. Tydligen behövde jag skriva av mig lite. hehe.

Kram, kram!

 

INLÄGG 12 SEPTEMBER

 

Manus 1 har varit ute hos några testläsare igen! Det är så galet roligt med feedback. För att inte tala om utvecklande!

Det finns ingen prolog längre. Den var för lång. Eller egentligen inte. Men med tanke på dess innehåll, så blev prologen för lång. När jag ändrade prologen till kapitel 1, fick inledningen en helt annan innebörd - om man nu kan säga så? Det blev en stor förändring i alla fall, en positiv sådan! Att en sådan liten ändring kan göra så stor skillnad. Magiskt.

Det enda som återstår av manus 1, är att göra meningarna mer lättlästa. Mer variation av korta, mellan och långa meningar. Och då, så få av dem långa meningarna som möjligt. Allt för att läsningen ska flyta på.

Medan feedbacken på manus 1 ramlade in, höll jag på med redigeringen av manus 2. När mina testläsare tog upp att meningarna var lite för långa emellanåt, hade jag den kritiken med mig under den fortsatta redigeringen av manus 2. Då upptäckte jag att jag totalt missbrukar ordet, "och". Samt hakat upp mig på, att man helst inta ska börja en mening med, "Men". Eller "Och", för den delen heller. Därav långa meningar. Så med den insikten tog redigeringen en helt annan fart. Det var så lätt att omvandla meningarna, nu när jag med hjälp av testläsare hittat "problemet". Så nu rensar jag bort mina "och" och sätter i stället punkt. Jag låter även några meningar få börja med "Men". Så farligt är det inte. Det är urban fiction jag skriver, ingen facklitteratur! Dock försöker jag undvika att börja meningar med "Och", då jag anser att det ser fult ut. Jag har enbart några få som måste få börja med "Och". Sedan så tänker jag samma regel med "Men" som för "Jag". Att inte ha en mening som börjar med "Men/Jag" mer än tre gånger i rad. De tankebanorna gör mycket när man skriver.

I övigt så bantar jag bort ord som "plötsligt", "så" och "faktiskt". Tidigare har jag intalat mig själv att jag behöver ordet "plötsligt" på vissa ställen. I dag har jag vuxit så mycket som författare, att jag nu kan få exakt densamma innebörd i meningen, utan ordet "plötsligt" - gudinna som gud så skönt!

I nuläget är jag snart mot mitten i redigeringen av manus 2, som då ska pröva vingarna hos testläsar igen. Under den tiden gör jag manus 1 mer lättläst. När feedbacken av manus 2 kommer, görs ändringar om så behövs, för att sedan kunna få lägga ettan och tvåan åt sidan, och enbart ägna mig åt manus tre och fyra.

Alla ändringar som skulle göras i manus 1 och 2 är klara, det är bara finputsningen nu. Så jag vet ju att jag snart, så snart, får lägga tiden på att skapa igen. På att skriva! Om jag ska vara ärlig, så är jag jävligt less på redigering! Jag vill inget annat än att skriva! Men. Jag håller hårt i frustrationen över detta. Jag vet så väl att jag i längden vinner på att göra manus 1 och 2 noggrant, med de korrigeringar som behövts, för att sedan slippa behöva gå tillbaka när jag kommit igång med de andra delarna. Självklart kan saker kommer upp som behöver ändras. Men nu pratar jag om helheten. Ändringarna jag gjort nu har varit stora förändringar, som bland annat påverkar de kommande delarna. Ändringarna måste vara klara innan jag fortsätter, och nu är dem det! Bara finputsningen som sagt, och det är också något som jag väljer att få gjort direkt. Då vet jag att det är gjort och behöver inte ha någon redigering av manus 1 och 2 i bakhuvudet medan jag skriver på fortsättningen.

Sist men inte minst, så anser allt fler testläsare att mina manus är så kallade "bladvändare". Några stycken har sagt att de tänker på mina karaktärer, händelserna som sker och hur det ska gå, under de perioder där de inte läser. På storyn i helhet, anser ingen av mina testläsare att någon förändring behövs. Det de hittat, är mest stavfel och meningsuppbyggnaden. Och det är min svaga sida, som jag jobbar på hela tiden! Jag frågar även alltid mina testläsare, om det förekommer några frågetecken under läsningen, om det är något som de inte förstår, eftersom jag har bakat in så himla mycket information i styckena. Men det är just det; jag ha bakat in den fakta jag vill ha med så pass bra, att det inte är störande för läsaren. Någon har behövt gå tillbaka för att minnas, men alla förstår att de behövde den informationen till det som sedan kom. För några andra underlättade även informationen, vissa detaljer etc, för att då lättare kunna måla upp sin egen bild på "saker och ting". För det var en sak jag var rädd för: att ha med för mycket beskrivningar. Jag har bantat ner all fakta och mina miljö-och person/karaktärs beskrivningar så många gånger. Nu vill jag inte göra det mer. Då anser jag att mycket av känslan försvinner. Så nu kan jag äntligen pusta ut när ingen testläsare stör sig eller hakar upp sig på information. Det är tydligen inga konstigheter alls. Utan de tycker att det är perfekt. Precis lagom och så lätt för att måla upp sin egna bilder.

Det gör mig så glad! :) Åh vad jag älskar att skriva!

 

 

INLÄGG 17 APRIL

Hej och hopp! Manus 1 är undanlagd (klar för den här gången ...) och så är jag på kapitel 10 i manus 2! Eftersom jag är mitt uppe i en flytt så blir redigeringen vartefter jag tar mig tid för det ;) Men det är skönt att kunna sätta sig ner och läsa/redigera några timmar som paus i all flyttkaos. =)

 

INLÄGG 28 JANUAR

Halloj, igen. hehe. Jag skrev ut manus 1 för att ge det till en testläsare. Samtidigt insåg jag nöjet att läsa det själv också, på papper. Så det sysslar jag med nu. Jag skrev ut kapitel för kapitel, med text på båda sidorna om pappret. Och läser då kapitel för kapitel, markerar med bläckpenna om det behövs några ändringar och skriver upp sidummer på en lapp bredvid. Eftersom mina svarta bläckpatroner var slut ändrade jag textfärgen till blå :D Så med tanke på att texten är blå och på papper ger manuset en helt ny redigeringsinnebörd :P Nej, men jag gjorde liknande med tidigare utkast. När man skriver så här mycket behöver man läsa sin text ur flera vinklar. Jag brukar ändra typsnitt i redigerings genomgångar. Det fungerar väldigt bra och man upptäcker fel man inte sett innan och så. Just nu läser jag på kapitel 14, vilket betyder att jag läst igenom prologen och kapitel 1 till 13 redan. På någon enstaka sida har det blivit någon meningsförändring. Men i det stora hela har jag mest satt ut lite nya kommatecken och tagit bort andra, detsamma med punkter och så. Och så har jag hittat dubbla ord som jag missat att radera från senaste redigeringsomgången=) Så ... så fort jag läst igenom återstående kapitel kommer jag öppna manus 1 på datorn igen och rätta till de jag hittat/ändrat. Sedan är det bara att fortätta med manus 2 igen! Där står jag kvar på kapitel 4! =) *Färgen denna text är i, i den sitter jag och läser manu ett nu =)

 

INLÄGG 25 JANUARI

Hej!

För ett tag sedan blev jag klar med denna redigeringsgenomgång av manus ett. Jag har även hunnit fått tillbaka feedback från fem testläsare där ute på det! Och det värmer i hela mitt hjärta av alla positiva ord ni ger mig, som jag direkt omvandlar till skrivande energi!

Jag har ju testläsare i olika åldrar, med olika intressen och både män och kvinnor/flickor och pojkar. Några av dem gillar inte ens genren jag skriver i, men ställer upp ändå. Och att få höra deras positiva tankar värmer verkligen! Två av mina testläsare läste klart manuset på två dygn! Wow – eloge till dem! Manus ett är på 342 sidor och innehåller 83 475 ord ;p (än så länge. Jag lägger fortfarande till eller tar bort saker om det behövs vartefter hur redigeringen av manus två ser ut ). De tyckte att det var så pass bra att de inte kunde lägga ifrån sig manuset – det var tvungna att fortsätta läsa! Wee – heja mig! (lyrisk!)

Mina testläsares roll är inte att endast att bedöma storyn i sin helhet, utan när jag får en ny testläsare får denna även frågor som dessa: att skriva upp sidnummer vid stavfel. Säga till om det är något de inte förstår eller om de måste läsa om en rad eller ett helt stycke, och så vidare. Jag vill även veta om testläsaren hänger med på vem som säger vad. Om det är för många karaktärer, och om testläsaren hänger med på vilket år det är när jag hoppar. Mitt i manuset får nämligen huvudkaraktären uppleva en minnes-färd som för henne bak till tusentalet och sedan framåt, till den dagen de är i nutid. Jag använder mig även av parenteser i styckena ibland. Jag skriver ur huvudkaraktärens vinkel och det blir dennes tankar som man får ta del ut av inom dessa parenteser. Syfte med det är att få mer känsla, lära känna karaktären bättre. Själv anser jag att det blivit en stor förbättring med den tilläggsförändringen. Så det jag undrar av testläsaren är om denna stör sig på detta eller om det ger det syfte som det var tänkt. Sedan så bryter jag perspektiv ibland, och låter läsaren få läsa ur en annan karaktärsvinkel. Jag har bara delat upp det mellan huvudkaraktären och den största bikaraktären eller ur berättarens(författarens – mitt) perspektiv, det vill säga om många karaktärer förutom huvud- eller bikaraktären är med i det händelseförloppet.

Hittills, så har jag inte fått en endaste anmärkning på något av detta från mina testläsare! De verkar förstå allt och finner inga konstigheter. De gillar idén med parenteserna och byte av berättarperspektiv. Men framförallt så framför de hur mycket de älskar handlingen. Beskriver jag den själv, så är det: en rå drama fantasy (urban fiction). Men tre av mina testläsare har sagt att de ser det som en spännande thriller eller en deckare med fantasy inslag. De tycker den är spännande, och manus ett har fått de att känna det som mina karaktärer känt. Det har fått rysningar. De har skrattat och gråtit. Kan ni förstå det? Att jag har fått personer att skratta och gråta av min text utefter mina karaktärers känslor?! Det är underbart. Jag själv säger att jag skriver med dold komik/med en underliggande ironi. Mina testläsare märker det, och det är så roligt!

Speciellt är jag så tacksam över min utveckling och all den kritik jag fått på tidigare test-läsningar, som bland annat bidragit till några av ändringarna. Visst mitt manus är väldigt händelserikt. Men att jag lyckas undvika att lägga händelse på händelse – kaka på kaka, och lyckats behålla läsarens intresse där emellan är nog en av dem delarna som betyder mest. För de är de delarna som är tråkigast och jobbigast att skriva …

 

Gällande manus två, så har jag kommit till kapitel fyra i redigeringsomgången ;)

 

 

 

INLÄGG 4 JANUARI 2016:

Oj. Ett nytt år redan … vilket jag samtidigt ser att jag endast uppdaterade med fyra inlägg under förra året! Jag skäms nästan. Men å andra sidan är jag ingen bloggare och det som händer med manusen är rätt så enformigt – jag redigerar. Men jag lovar, på riktigt den här gången, jag ska verkligen försöka bättra mig!

   Hrm … jag har tappat räkningen på antalet gånger jag sagt att manus 1 och 2 är klara … nästan så att jag skäms för att säga att jag redigerar dem, IGEN. Men det är sanningen, för det gör jag. Så det är också något jag ska sluta att säga framtill de blivit publicerade :P Jag har läst oerhört mycket under förra året och samtidigt då lärt mig hitta mitt sätt att skriva. Jag ville ta fram den delen av mig, som ”författare” i mina manus. Vilket är orsaken till den nya redigeringsomgången. Det kliar som sjuttsingen i fingrarna att få ta sig an de kommande manusen i serien. Jag vill ju komma framåt. Men jag vet att om jag inte gör det ordentligt nu kommer jag fastna och få betydligt mer att åtgärda längre fram. Jag får banka i mig lite extra tålamod emellanåt.

   I nuläget är jag snart klar med den nya redigeringsgenomgången av manus 1. Då kommer jag att läsa (skumma) igenom manuset från början till slut innan det skickas till några av mina testläsare. När manus 1 är hos dem påbörjas den nya redigeringsgenomgången av manus 2. När manus 2 kommer tillbaka från testläsarna tar jag mig an deras synpunkter och fixar åtgärder om jag anser att det behövs. Sedan är tanken att manus 1 och 2, som är som en första del i sin helhet i serien, till en eller flera litteraturagenter (jag har bara hittat en än så länge, men hittar jag fler som verkar passa mig kommer de också få ta del av manusen). Sedan återstår ju en väntan på svar som brukar vara allt från några veckor till ett halvår. Men vanligtvis får man svar inom två till fyra månader. Nappar inte litteraturagenten kommer jag skicka ut manus 1 och 2 till de större förlagen, där det blir ytterligare väntan. Men det är värt det, jag måste ju försöka. Och tiden jag väntar kommer jag förhoppningvis en bra bit på manus 3 och 4 i serien!

   Jag har ju två förlag som hjälper mig ge ut min serie på egen hand. Mer menat, att de hjälper mig göra mina manus till böcker men att jag får stå för marknadsföringen på egen hand. Samt evt lägga ut en kostnad för tryck etc. Tillvägasättet varierar lite beroende på förlag. När man som jag, skriver urban fiction/fantasy här i Sverige är risken stor för att bli nekad. Och det behöver inte bero på att din story är dålig, utan för genren du skriver. Fantasy är väldigt svårt att marknadsföra via förlagens olika kanaler. I just den genren chansen större att man lyckas på egen hand. Men. Jag tror på min serie och jag har fått så bra feedback från mina testläsare som är i olika åldrar, kön och olika intressen. Jag kommer göra allt för att få en agent eller ett förlag bakom mig innan jag tar steget för egen utgivning. Det gäller också att vara rätt ute, i tid och rum – samt att ha turen på sin sida, att hamna i den där högen förlagen väljer att läsa.

Jag vill nå ut utomlands med min serie. En agent kan ordna det och det är därför jag väljer att skicka mina manus till en agent i första hand. Men missförstå mig inte nu. Jag blir överlycklig om ett förlag väljer att ta sig an min serie! Men priset kan bli att de vill hålla sig inom Sverige. Och får jag varken en agent eller ett förlag bakom mig, kommer jag som sagt ge ut serien på egen hand. Och jag har dessutom en idé för att översätta manusen till engelska och pröva lyckan där. Men mitt tillvägagångsätt för det är hemligt i nuläget ;)

Serien är ju prio ett. Det är den jag vill debutera med. Min bebis – mitt första stora riktiga projekt. Men i bakhuvudet har jag hela tiden allt annat jag vill skriva malande på idébanken. Eftersom jag illustrerar vill jag ju skriva egna barnböcker. Jag har även en super idé för en science fiction bok. Sist men inte minst grubblar jag även på en psykologisk thriller. Allt kan hända, så vi får se. Det kan mycket väl bli att jag debuterar som barnboksförfattare eller med thrillern. Sanningen är att det antagligen skulle bli lättare att komma ut med fantasy om man redan fått en läsarkrets kring annat. Mitt hjärta säger att jag vill debutera med min fantasy (urban fiction) serie och det är det jag kommer sträva efter. Samtidigt vet jag att det mycket väl kan bli så att den serien vänta på sin tid. Som jag nämnde innan. Rätt för tid och rum, för varje enskild sak.

 

Gott nytt år på er kära läsare!

 

 

 

 

 

* Nytt år! *

 

INLÄGG 26 AUGUSTI 2015:

Ja ... Jag kan ju inte påstå att jag är särskilt bra på att uppdatera er här om manusen märker jag ;) Å andra sidan händer det inte så mycket så. Eller jo, jag läser in manusen i ljudfiler, manus 1 och 2. Gjort ettan och bara ett kapitel kvar på manus två. Men jag ska läsa om manus ett eftersom det blev lite ljudfel + att jag även gjort lite ändringar i manuset. När jag läste in manus två kom jag på vad ljudfelet var och lyckades undvika sådant under den insläningen. Därför vill jag nu läsa om manus ett, nu när jag vet felet, och kan göra något åt det ...

 ... det är så himla bra att läsa in sina manus/texter till ljudfiler. Jag har säkert sagt det förr, men det kan aldrig bli för tjatigt. När man skriver så mycket text läser man sig så lätt blind - att höra sin text i stället för att läsa den ger än en helt annan bild. Dessutom har jag hittat småfel som både lektören och korrläsaren missat (lätt hänt) tack vare att jag läste högt. Och fastnar jag på en mening eller ett stycke kanske det vore en bra idé att omformulera den. För om jag inte kan läsa den, hur ska en läsare då kunna göra det? ;)

Samtidigt som jag läser in manus ett och två, fnular jag på trean och fyran. Jag har ju skrivit prologen och första kapitlet. Men jag kom på under en promenad att jag inte kunde göra på det sätt jag tänkt. Eller jo, det kan jag - men det kommer inte att bli bra, händelsemässigt, så att säga. Rättare sagt - känslomässigt ... Det var en ganska stor händelse som jag faktiskt tänkt ha i början av tredje manuset men som nu  i stället flyttades till början av fjärde manuset! Det tar emot lite att dra ut på det men jag vet att i slutändan kommer det vara värt det.

 

INLÄGG 16 MAJ 2015:

Oj, det var länge sedan jag skrev här såg jag nu! Mina två första manus har jag fått tillbaka av min korrekturläsare (Marie Jennevall). Jag har även hunnit gå igenom hennes rättningar och sysslar nu med en sista genomläsning gällande manus 2. När det är klart, som är snart, kommer jag att läsa in manus 1 och 2 till ljudfiler. Samt skicka in dem till ett förlag/eventuellt då också en litteraturagent. Sedan kommer jag lägga fokus på manus 3 i serien och evt. skriva upplägget för manus 4. Det kan även bli så att jag skickar dem första manusen till ytterligare förlag. Har inte bestämt mig ännu om det ska ske nu, i samband med detta förlag som är i tanken, eller om det skall ske lite senare. Så med facit i hand, rullar det på riktigt bra nu. De två första manusen har fått en otroligt tillgivande utveckling - liksom jag!

Men jag måste erkänna att manusen kommit lite på efterkälken då jag varit tvungen att lägga ner mera tid på illustrationsuppdrag - vilket i sin tur är positivt det med, på sitt sätt ;) Men nu är alla dem största deadline:en jag hade förbi och jag kan ägna mig mer åt manusen igen. Dock ligger det nya förfrågningar i inboxen. Men jag får se till att dela upp tiden! :)

 

INLÄGG 28 JANUARI 2015:

Inte så mycket att säga egentligen - "uppdateringsmässigt"... men manus 1 är nu hos korrekturläsaren. Så får tillbaka det i mitten av februari. Då är det manus 2:s tur och jag får tillbaka det i slutet av februari. Så efter det är det upp till mig att rätta till korrfelen som hittats och sedan spela in manusen till ljudfiler - sen är de klara! Åh det känns lite galet, sjukt att vara så nära. Så länge och så mycket tid som jag lagt på dessa två manus. Det är så mycket känslor. Samtidigt är det så grymt skoj att ha kommit igång med manus 3 och fyra, främst då manus 3. Det har varit så mycket redigerande det senaste året. När korrläsningen är klar och ljudfilerna inspelade är det endast skrivande som gäller igen - framtill nästa redigeringsperiod. Hehe. Det ska bli så sköööönt! Jag funderar starkt på att skriva manus 3 och 4 samtidigt eller i alla fall direkt efter varandra och sedan redigera de samtidigt. Då får jag betydligt mer klarhet för seriens längd samt längre paus från ett ständigt redigerande. Nu snart är det bara tid för kreativiteten - å tro mig, jag ska låta den flöda!

 

INLÄGG 11 JANUARI  2015:

Min serie Moonrose:s två första manus ligger nu i väntan(kö) på att bli korrekturlästa - spännande!

Under tiden har jag nu börjat med manus tre och fyra på riktigt, och även börjat skriva på första manuset gällande barnboks-serien. Jag har runt 2, 3 tusen ord skrivna hittils, men den är alltid en början ;) Förut hade jag bara en idé eller flera rättare sagt. Jag visste inte hur jag ville lägga upp det riktigt. Nu vet jag och har börjat, det är det viktigaste för nu. :)  

 

 

 

* Nytt år! *

 

 

INLÄGG 11 NOVEMVER 2014:

Hej underbara läsare! Jag ser att många av er läser mina uppdateringar gällande manusen och förstår er frustration. Men det händer inte så jätte mycket just nu, utan det är mest väntan - väntan på att delar ska bli klara. *Men det jag kan säga är att den första bearbetningen av manus 2 efter lektörens utlåtande är klar. Manuset är i nuläget hela 82 88 ord färre, 28 sidor kortare och ett kapitel mindre. Under redigeringens gång har jag märkt hur pass mycket bättre den här manuet är skrivet, jämfört med första manuset. Trots att manus 2 är större går genomgången snabbare. Jag behöver knappt ändra i meningarna. Det jag gör mest är att ta bort den text som inte bidrar med något. Vilket är som ett facit på hur mycket man faktiskt lär sig/utvecklas under skrivandets gång - det är underbart, och jag älskar det!

Det jag ska göra nu är att gå igenom det en gång till. Sedan när det är klart, ska manuset tillsammans med manus 1 skickas till korrekturläsaren som kommer finslipa manusen åt mig! Först då, kan jag fortsätta min påbörjan av manus 3 i serien - jag ser sååå mycket fram emot det!!!

 

 

INLÄGG 30 SEPTEMBER 2014:

Hejhopp, då har utlåtandet av manus 2 ramlat in! :D Man kan säga att detta utlåtande egentligen är som en fortsättning på den förra. Mycket av det min lektör (Jenny Bäfving) skrev var liksom, självklarheter. Jag håller med gällande det mesta, men det finns få delar som jag faktiskt sätter ner foten. Detta gäller även manus 1. Men sättet hon tar upp detta på också är mer som ett tyckande och inget som faktiskt måste åtgärdas för att det ska fungera. Hon poängterar även; tycker jag. Och är samtidigt noga med att markera när det är saker som verkligen inte fungerar. I det stora hela var utlåtandet bra. Jag visste redan att hon skulle påpeka det hon gjorde, vilket jag nu även ska jobba med :)

Delarna där jag sätter ner foten är när manusen går över i ett annat berättarperspektiv. Alltså när jag berättar ur någon annans vinkel än huvudkaraktärens - som är manusens grundperspektiv. Tillexempel när jag vill att karaktärer kanske ska samtala med varandra utan huvudkaraktären. Kanske vill de säga något som denna inte får veta, men jag som författare vill att läsarna ska veta etc. Jag läser själv en serie där perspektivet byts ut och man får följa med en annan karaktär eller flera ett tag, och jag tycker det är jätte bra - om man gör det tydligt! Serien jag läser gör det suveränt. Medan en annan bok jag läste ut nyss gjorde det väldigt dåligt vilket förrvirrade mig. När man som jag, just skriver en serie, tycker jag att det behövs byta ut berättarperspektiv. Det är ju också även ett sätt att låta läsaren lära känna andra karaktärer mer på djupet, genom att få följa de. Annabelle är tillexempel min series huvudkaraktär, men under historiens gång får andra karaktärer allt mer plats och störra biroller tar rum.  En serie har ju ofta många karaktärer och när det gäller just en serie kan det bli för tjatigt att bara följa huvudkaraktären med de övriga mer dolda vid sidan om eller "där bakom" någon stans...

Men ja helheten av utlåtandet som sagt var väldigt bra! =) Inte jublande bra som det förra, men utlåtandena hör ju liksom ihop - typ.

Min handling för manus 2 fungerar riktigt bra. Hon gillar tanken/planeringen bakom mina kapitel. Som sist påpekar hon att fantasydelen är min starkaste sida, utan tvekan. =) Att jag skriver så målande och filmatiserat. Så egentligen är det inga störra ändringar som behövs göras i manus 2. Utan det handlar om att "hålla mig tillbaka", som Jenny uttryckte sig. Jag måste korta ner flera stycken och berättanden - gestalta. Att sluta förklara och börja visa istället.

hehe, jag är ju så som person också - pratar på tok för mycket och vill berätta allt om minsta lilla händelse jag varit med om ;). Det är därför jag börjat testa/försöka mig på att skriva noveller. Jag måste lära mig att sätt punkt! Å andra sidan är detta min första stora projekt, det får vi(jag)inte glömma. Vad jag gjort hittils är magi i mina ögon. Det är så roligt att utvecklas. Tänk sen vilken duktig författare jag kommer vara när den här serien är färdigskriven. En perfekt grund för kommande manus, det är vad jag kommer att ha för som författare utvecklas man hela livet :)

... nu ska jag börja redigera mansu 1 och 2 tillsammans. Det kommer bli supérb det här ;) - love it!

 

INLÄGG 25 SEPTEMBER 2014:

Sådär, då var bearbetningen/redigeringen klar av manus 1 efter lektörens utlåtande. Väldigt passande då jag kommer få utlåtandet av manus 2 i början på nästa vecka =)! Nästa steg blir korrekturläsarn som hjälper mig att finputtsa manusen ytterligare ;)

 

Manus 1 är nu 3 sidor kortare, 3 194 ord (tecken) färre och 3 kapitel längre ;)

dvs. 242 sidor, 74 773 ord(tecken) och 21 kapitel.

Förutom att ha gått igenom varje kapitel har jag även skrivit om 80 sidor helt. Så från början var manus 1, hela 80 sidor kortare, men slutade då på siffran tre efter den betydligt bättre formuleringen. Ska bli spännande och se hur pass mycket mer korrekturläsaren hjälper mig att "banta" ner - formulera meningarna bättre och puttsa på mina val av ord. "fniss.

Det har även skett lite mer djupare ändringar. Huvudkaraktären har fått mer mörker över sig och sitt förflutna. Hela manuset har fyllts upp av mer mörker, på fler än bara ett sätt. Jag är verkligen nöjd med resultatet än så länge, och vet att det kommer att bli perfekt efter nästa steg!  

 

INLÄGG 27 AUGUSTI 2014:

Jag fick svar från min lektör för några dagar sedan - 10 sidor med professionell feedback gällande manus 1. Manus 2 står i hennes lektörskö!

Utlåtandet var väldigt bra i mina ögon. Flera av sidorna innehöll mängder av ros istället för ris. Jag svävar på moln och har gett utlopp för en och en annan glädjetår - jag har fått det bekräftat att det är det här ja ska göra!

   Sedan de hon säger att jag måste jobba på kan jag inte mer än att hålla med, + att hon hade en hel del intressanta synpunkter på lite andra ting. Kommer nog ta mig en funderare under redigeringen som jag verkligen ser fram emot!

   *Idag har jag kommit en bra bit på bearbetningen och manuset är redan så mycket bättre! Jag har även löst ett av de stora problemen som inte riktigt fungerade enligt lektören. I mitt tycke, är min lösning ett genidrag ;)

   Lektören jag använt mig av heter Jenny Bäfving och är väldigt omtyckt inom förlagsvärden och av oss som debuterar.  Jenny har stor erfarenhet och gör allt för att utveckla ditt manus till det bättre - hon ser ALLT.  Dessutom skriver hon sitt utlåtande på ett sådant sätt att inga frågetecken ställs - allt är så uppenbart när det väl kommer svart på vitt, så att säga.  Nu är ju det här hennes yrke... Men man märker verkligen att Jenny har läst ens manus, då hon återberättar och reflekterar det på ett sådant sätt som gör dig hörd (om man nu kan säga så?). Att hon har tagit del ut av det, läst och förstått. Hon återberättade manuset exakt som jag hade det i huvudet - det är en stor bekräftelse för mig som debuterande författare. Med andra ord rekommenderar jag henne varmt till andra som har en författardröm som min.

Jag citerar några stycken ur lektörsutlåtandet som fick mitt hjärta att smälta:

"... Jag får ge dig en eloge för din otroliga fantasi och förmåga att måla fram främmande världar och bilder. Det märks att det är fantasyinslaget som är lätt för dig, vilket jag tycker är en stor styrka. Skriver man fantasy handlar det mycket om att balansera det vardagliga och realistiska - den vanliga världen - med just det övernaturliga och dimensionen av fantastik och många glömmer nästan bort fantasyinslaget eller tonar ner det lite för mycket, låter det inte ta plats. Men det gör du fullt ut och det är jättebra. Det märks att du har massor med idéer och inspiration och bitar av manuset är ju verkligen som att sitta och lyssna på någon som berättar gamla sagor. Det märks att detta är din genre och att du fascineras av mystik, magi och främmande världar..."

"... hur du börjar och fortsättningen med Annabelles liv som normal tjej, och sedan fördjupningen där hon försvinner bort till en annan dimension, känner rosdoften och har konstiga hallucinationer fungerar bra. Du arbetar faktiskt precis efter konstens alla regler när det gäller strukturen för handlingen och det som kallas för dramaturgi eller konsten att berätta en historia... Jag gillar även det här med att hon går till psykologen i början; det gör att vi förstår att hon lider av sina problem, och behöver hjälp. Hon är inte en superwoman, utan det här med synerna och människorna som förföljer henne är ett verkligt problem som hon behöver hjälp med och då får hon tillfälle att förklara vad detta handlar om så vi får lite mer bakgrund och kött på benen.
   När det gäller Annabelles samtal med sin terapeut så är det ett suveränt sätt att presentera huvudpersonen för läsarna. Både hennes problem och det hon lider av, vem hon är och hennes omgivning och hennes normala tillvaro. Det här med lapparna med frågor är fiffigt"

"... Jag vet inte hur mycket du skrivit förut, och om detta är första projektet så kan jag bara gratulera dig för att du lyckats med mycket som är viktigt och som måste blir rätt som just det här med dramaturgi och handlingen som jag pratat om ovan. Att inleda med att skapa frågor, mystik och skapa bilder i läsarens huvud, sådant som man sedan ger svar på samtidigt som man fortsätter handlingen..."

"... ett bra dramatiskt klimax och slut på första delen..."

 

INLÄGG 19 AUGUSTI 2014:

Wow, det känns så underbart - jag har kommit igång med manus 3 på riktigt! :D Å den tar en MYCKET mörkare väg än vad jag någonsin kunnat ana... det här ska bli så spännande att skriva. Vad utsätter jag mina karaktärer för, hur kommer de att lösa det här, ta sig igenom det med sinnet i behåll??! Jag har även skrivit en handlingsplan för manus 3, 4 & 5 men då jag inte gillar udda nummer på det här sättet ska jag försöka få till 6 delar eller göra det till fyra(om det går). Jag gör ju inget som skadar min story bara för att få till "rätt nr". När detta manus börjar arta sig kommer jag veta mer om de andras framgång. Jag vill verkligen få till sex delar, så ska försöka med det. Men känner jag att historien är klar vid fyra manus, så är den det. Jag kommer inte pressa fram något bara för att göra fler delar. Däremot kommer sista delen ha ett sådant slut som gör det lättare att sporra vidare på - i framtiden ;) Men allt kan hända. Från början trodde jag att det räckte med ett manus för att berätta min story, men se här, nu har skriver på del 3 och där vet jag mer all säkerhet att historien inte tar slut! Jag har hela storyn klar i huvudet, alltså de stora händelsena, jag vet redan hur den sista delen ska sluta. Det som avgör hur många delar det är som krävs, det är hur det går på vägen, det som kommer i skrivandets stund, hur jag utvecklar händelserna och inte. ;) Just love to write!

Väntar så förväntansfullt på manus 1 och 2 som är hos lektören! Å när de är helt klara där ska de till korrekturläsaren och finslipas ytterligare. Kosta vad det kosta vill (nästan ;p) - det här kommer bli så himla bra, jag känner det!

 

INLÄGG 15 JULI 2014:

Nu är manus 2 klart, och här kommer smygittarna! Precis som med m1, nämner jag varken huvudtiteln på manuset eller kapitelnamnen, och smygittarna ni får ta del ut av kommer blandat ur tre kapite åt gången.

M2 kap 1-3  * M2 kap 4-6 * M2 kap 7-9 * M2 kap 10-12 * M2 kap 13-15 * M2 Kap 16-18 * M2 kap 19 -20

Manus 2 blev på 94 465 ord, 303 sidor i word (utskriftsformat). * Jag har gjort ytterligare en ändring gällande manus 1. Jag har tagit kapitel 5s början, och gjort om den till en prolog. Den delen inleder alltså numera första manuset. Ihop med detta fick jag lägga till/ta bort text på några ställen så att det passade ihop med ändringen. Det blev betydligt bättre, då manuset får en chans att skaka om läsaren direkt på första sidan numera ;)

Med denna ändring slutade m1 på 78 961 ord, 249 sidor i word (utskriftsformat).

- det som sker nu, är att båda manusen är ute hos testläsare. Jag ska läsa in manusen i ljudfiler. Mest för min egen skull, för att kunna lyssna, men också för att jag har några testläsare som inte har tiden att just läsa, men feedbackar gärna på storyn i helhet genom att lyssna på den =). Sedan ska manusen så snart som möjligt skickas till lektören - äntligen!

   Får se om jag påbörjar del 3 innan jag fått tillbaka all feedback, och sysslar med novellerna så länge. Antagligen kommer jag inte kunna hålla mig borta från min älskling, och småfingrar nog en del på del 3 ändå... vi får se :p

INLÄGG 11 JUNI 2014:

Här kommer smygtittarna ur de sista kapitel i manus ett! ---> kap 16-18

INLÄGG 10 JUNI 2014: 

Helt klar med manus 1 efter den sista redigeringen efter uppdelningen jag nämner här nedan!

Nu är manus 1 på 77 967 ord - 245sidor(utskriftformat) under 18 kapitel =) Jag lägger upp smygtittar på de sista tre kapitlen inom kort. Samt börjar den absolut slutliga redigeringen på manus 2 nu nästa vecka.

INLÄGG 16 MAJ 2014:

Halloj! Igår när jag redigerade sista kapitlena på m2 hände det något... inför redigeringen var tanken att jag skulle banta ner ca 2-300 ord. Istället har jag ökat med runt 800 ord och kände hur manuset blev allt större, medan m1 kändes mindre och mindre - så jag tog de tre första kapitlena från m2 och satte de i slutet av m1, vips så är manusen nästintill jämbördiga plus att m1 får ett betydligt raffigare slut ;)

Ihop med redigeringen av m2 jobbar jag mycket med klimat och miljöbeskrivingar. Jag har dessutom kommit fram till en förbättring kring en av karaktärerna. Nu det sista jag gör är att gå igenom både m1 och m2, för att kolla att delningen verkligen blev "ok", plus att klimatändringarna etc. stämmer in på rätt platser för de rätta tidpunkterna, och så vidare... *finslipning med andra ord. Vill ju att lektören ska få sådana bra manus som bara möjligt på sitt bord. :)

INLÄGG 7 MAJ 2014:

Var ett tag sedan jag skrev här och tänkte bara meddela om att jag nästan är klar(med manus 1 & 2). Jag har redigerat klart manus 2, men håller på med en snabbgenomgång ut av den. Sedan när det är klart ska jag skumma igenom m1 och m2 samtidigt och se om jag kan byta plats på några faktadelar eller om lite från m1 kanske kan få komma fram i m3 eller m4 istället. Men så snart jag är klar med detta kommer jag lägga upp smygtittar på m2, som på m1 här nedan =)  

Samtidigt skriver jag lite när jag får chansen på tre nya(!) noveller samtidigt. :D - spännande!

INLÄGG 13 MARS 2014:

Sådär ja. Då har jag manus 1 helt klar, redo att skickas till lektören till och med. Men det ska få ligga tryckt och vänta in redigeringen ut av manus 2 som jag påbörjar nästa vecka :) Jag skickar iväg de tillsammans sen till lektören.

Titeln på manusen är hemliga, förutom den stora huvudtiteln som kommer vara Moonrose på alla delar i serien.

Jag låter även kapitelnamnen förbli hemliga och har därför delat upp smygtittarna för er på detta vis:

Kap 1-3 * Kap 4-6 * Kap 7-9 * Kap 10-12 * Kap 13-15 --- Have fun!

Det blev ett manus på 64 067 ord, ca 203 sidor (utskriftsformat). Manus 2 kommer hamna runt 98kb... ;)

 

 INLÄGG 5 FEBRUARI 2014:

 

Under hela redigeringens gång har jag försökt "banta" ner manuset som man brukar säga, göra det kortare... 160 000 ord som mitt manus ändå är, är skapligt mastigt för att vara ett första manus, framförallt som första delen i en serie. Så därför efter att ha pratat både med en lektör och en förläggare har mitt första manus nu blivit två!!! Jag hittade en utmärkt brytningspunkt som inte förstör det minsta. Så istället för ett manus, har jag nu snart två manus klara i serien. - vilket också ökar chansen för att det ska bli en serie i fyra, fem delar istället för en trilogi (men en sak i taget).

Del 1 i serien har nu fått en ny titel och titeln för del 2 är redan klar. Men detta är någonting jag bestämt mig för att hålla lite hemligt. Däremot kommer ni att få kika på lite smygtittar från alla kapitel som vanligt. Moonrose står även fortfarande kvar som huvudtitel för alla delar i serien, men varje del får sin egen underrubrik/titel.

Del 1 ligger nu på ca 62 00 ord medan del 2 hamnar på ca 98 000 ord (istället för en helhet på ca 160 000 ord).

Så fort dessa två manus är redigerade på nytt kommer de att skickas iväg för lektörsläsning!

*Att gå från ett manus till att plötsligt sitta med två (snart klara) manus är en överväldigande känsla, det blev en nytändning och det känns så jäkla bra det här!

 

INLÄGG  3 FEBRUARI 2014: 

Jag har bestämt mig för att anlita en lektör. Så detta kommer alltså att ske innan jag skickar iväg mitt manus till förlagen. Jag känner att jag behöver detta och det är ett beslut som känns rätt igenom hela hjärtat och min själ. Sedan beroende på dennes svar kan det (det kommer antagligen) gå ytterliga tid tills dess att mitt manus hamnar på förlagens bord då det säkerligen behövs lite justeringar. Eller, vem vet, kanske är det bra precis som det är... Dock tror jag däremot att man alltid kan bli bättre, och att låta en professionell ta sig an sitt manus är nog det bästa man kan göra om man är så fullt ut seriös som jag är i detta, och om man verkligen älskar sitt manus, precis som jag gör. Sedan kan jag med säkerhet säga att jag är inte perfekt, mitt manus är inte perfekt, men min story är något jag verkligen tror på och jag tror på mig själv. Man måste bara våga ta hjälp, våga att utvecklas. Blir det en redig skäftsmäll, ställ dig upp och ta den. Ta lärdom ut av den för att sedan bevisa att du kan och du duger. Vi alla kan och vi duger, så länge vi kämpar för det vi tror på!

Eftersom jag ska skriva tre manus till i serien är jag dum (mitt tycke) om jag inte tar hjälp av en lektör/författarcoach. Tänk all lärdom efter detta första manus (som är mitt allra första någonsin) och efter dennes kommande utlåtande, vad jag får ta med mig inför de kommande manusen. Nä, jag finner absolut ingenting negativt ihop med det här och just nu i denna stund känns beslutet ännu bättre. Tidigare ville jag bara få iväg manuset till förlagen så fort det blev klart, trött på all denna väntan och så vidare. Nu kommer det ta ytterligare tid innan det sker på nytt, med tanke på att lektören måste göra sitt jobb och sedan måste jag göra mitt jobb, och vad och hur mycket det blir hänger helt på lektörer och mig själv. Självklart kommer jag lyssna till dennes råd, skrivregler och förslag. Men är det något som jag själv verkligen inte kan eller vill ändra på för att jag verkligen tror på det, behöver jag ju inte det. Eler jag tänker i alla fall inte ge  mig utan en argumentation gällande detta i sådana fall, hehe. Vem vet... det är bra att man står fast vid något, men man kan alltid intalas till annan tiktning och ibland blir den också det bättre valet... (detta gäller då alltså endast handling, karaktärer etc.)

Men detta är även en stor kostnadsfråga, så får vi se om detta är något som äger rum väldigt, väldigt snart eller så fort jag sparat ihop till konstnaden. Jag skriver nog ett inlägg så fort jag skickat iväg manuset och tills dess blir det nog inte mer uppdatering. Eller jo, det kan hända att jag lägger upp smygtittarna trots allt då storyn kommer förbli densamma. Den slutliga texten, - originalet, får ni ju ändå läsa när manuset kommer ut i bokform! För ut kommer den, frågan är bara när... ;)  

INLÄGG  1 FEBRUARI 2014: 

Då har jag skrivit ner min scen jag pratar om här nedan i förra inlägget. Under sex sidor sträcker den sig. Jag har haft så roligt under tiden jag skrivit denna, då jag knappt hade en klar grund för den trots att jag spelat upp den i huvudet under mer än ett års tid... dess bakgrunden/miljöerna var liksom dova och ändrades utefter vad medvetandet kände för medan allt centrerat i händelserna förblev skarpare och skarpare. Så nu när jag faktiskt skulle skriva ner det, fick jag till en början tvärstop! Med ivern i högsta hugg satte jag mig ner vid datorn, öppnade upp world för att börja skriva men när fingrarna landade på tangenterna fick jag inte fram ett ord. Allt som var så självklart i huvudet var nu blankt på pappret. Nu kunde jag ju inte låta en annan del av hjärnan bestämma miljöerna medan jag fokcuserade på det viktigaste. Nu var jag tvungen att välja ut en av dessa miljöer och exakta händelseförlopp jag tidigare smällt samman i denna scen. Så efter att ha stirrat blind på blanka pappret i mer än en kvart gjorde jag så här: Jag slog några mellanslag, skriv ner det som var självklart, som jag visste hur det skulle va. Sedan lät jag texten komma vartefter ovan och under stycket jag just skrivit ner. Jag hoppade emellan de båda. Det fungerade, jag hade tillsut en suverän inledning och kunde koncentrera mig på fortsättningen. Åå som sagt slutade det hela med sex sidor skapande utifrån en scen som endast rör sig i några sekunder i mitt huvud.

Däremot har jag inte läst igenom/redigerat det jag skrivit, vilket är något jag verkligen ser fram emot!!! Denna scen ligger i mitten av kapitel 28 och dem restrerande två kapitlena redigerade jag klart innan jag tog tag i denna scen. SÅ nu ihop med att jag redigerar scenen, går jag igenom de sista två kapitlen igen,, för att sedan läsa igenom de senaste sju som varit de jag jobbat med den här perioden. När det är klart kommer sista steget, som är hög/inläsningen av hela manuset.

Sedan är det klart för att skickas till förlagen... hehe...

 

(Jag kommer lägga upp smygtittar på ALLA kapitlena så fort den här sista tre kapitlena är klara)

 

INLÄGG  29 JANUARI 2014: 

När man skriver manus får man ibland offra sina bästa guldkorn för att helheten ska bli bra. Detta är smällar man får ta. Därför är jag nu extra glad då jag hittat/lyckats skapa en öppning för en scen jag spelat upp så många gånger i mitt huvud under en väldigt lång period, i mer än ett år. Det var inte ens en tanke till denna scen under redigeringens gång, och nu kan jag inte läsa detta kapitel utan denna del då det annars inte känns helt. Ödets gång kallar jag det, för jag hade redan accepterat att slopa den till fullo eller försöka få den med i början på nästa steg(manus 2). Därför sprudlar jag nu av inspiration att äntligen få låta min scen ta ton!

 

INLÄGG 13 JANUARI 2014: 

Ja, då är 22 av 30 kapitel HELT klara. =) Restrerande sju kapitel kommer dock ta sin lilla tid då dessa inte är redigerade sedan tidigare. Med andra ord kommer de läsas om ett X antal gånger innan jag nog känner mig nöjd, hehe. Men man känner verkligen att det är nära nu. Längtar så tills när jag får "lämna" manus 1 bakom mig (eller lägga det lite snyggt åt sidan) för att helt koncentera mig på manus 2 i min serie! :D

Övriga tankar som cirkulerar om detta, är om jag ska vänta med att skicka in till förlagen tills jag har alla manus klara i serien. Då jag i sådana fall vet att jag har ett helt komplett och färdigt material, att övergångerna - den röda tråden fungerar manusen emellan, + allt annat som hör till. Åå andra sidan har jag antagligen på tok för dåligt tålamod för att vänta in detta... Jag har ju "min plan". Jag vet upplägget för de andra manusen, har de största händelsena klara. Det jag inte vet däremot, är om min story kommer sträcka sig längs tre eller fyra delar. Jag är inställd på och ska försöka få ner den i fyra delar då jag vill ge allt det urymme som det behöver. Men detta kan jag inte svara på förrän manus 2 är klart.

Jag är även i val om kvalet om jag ska anlita en lektör eller inte. Ger jag ut min serie på egen hand är det ingen tvekan om saken, då måste språket vara korrekt och en lektör behövs! *Om jag får ett förlag som vill publicera min serie så hjälper förlaget till med detta i sådana fall. Så som tankarna är nu väntar jag nog med en lektör tills jag vet om utgiviningen blir på egen hand eller inte. Det är trots allt en stor kostnadfråga. Dessutom vet jag att efter denna redigering, onlinekurserna, alla språkvetare(privat & företag) och testläsare som jag pratat med; att mitt språk är bra. Visst kan det säkert finnas ett och annat litet stav eller slarvfel någon stans bland dessa 330 sidorna(man läser sig lätt blind). Men jag vet att det inte finns några grövre fel som gör det pinsamt att skicka till förlagen. Sedan att meningar/delar/händelser i texten kan behöva formuleras om i efterhand är något jag kan acceptera, om det är avgörande för en utgivning samt då såklart en språkförbättring i tycke av förlaget i fråga.  

 

INLÄGG 1 JANUARI 2014:

Jaha, då var det år 2014 då och jag har tittat på mitt manus för första gången detta år ;) Uppdelningen av alla kapitel är klara och det blir 30 kapitel från 7 till 17 sidor allt vartefter vad varje enskilt kapitel behöver. Det som är kvar nu är att jag ska läsa igenom manuset från där jag slutade, rensa - lägga till och ta bort lite. Jag kommer även skumma igenom de första kapitlen för att försäkra mig att allt är som det ska då det var ett tag sedan jag läste dem. När det är klart ska jag högläsa/samt spela in det i en ljudfil för att lyssna på, och äntligen skicka iväg det till förlagen!

Vill ni läsa tidigare inlägg har jag lagt in allesammans i länken här nedan!

 

TIDIGARE INLÄGG (25 april - 17 december 2013) Observera att dessvärre har jag valt att inaktivera länkarna som finns där inne eftersom så stora förändringar har skett, samt för att jag inte vill avslöja för mycket!

Extra länk-värd att läsa: Hur allt började (å lite extra fina ord)

 

                                                              

-------------------------------------------------------------------