JOHANNA EISENE - LIFE OF ART

Att pröva sina vingar till drömmarnas land

problem med synen ...

 

Hej :)

Förklaringen till att jag har så jäklans svårt att  komma igång med skrivandet, är min syn. Jag har haft problem under flera års tid, dock inget som direkt varit ett problem för mig - förrän nu, när det plötsligt blivit värre. Flera timmar i streck/per dag farmför en skärm har jag spenderat under flera år - läkarna säger att det inte beror på det. Och jag har inte känt av detta problem med ögonen tidigare. Problemen som jag alltid har haft/känt av är att jag har svårt att titta en person i ögonen när jag talar till den. Ögonen tåras och det blir ett obehag. Jag måste även kisa mot levande ljus, eld etc och kan inte ha för ljust i ett rum eller för mörkt. Jag blir även yr när jag tittar ner en längre tid eller intensivt. Tillexempel så gjorde jag egna smycken förrut men insåg rätt så snabbt att det aldrig skulle fungera i längden. Jag var tvungen att avsluta pillandet efter 30 minuter (ibland klarade jag en timma) eftersom jag blev så yr av att fokusera blicken. Jag testade med pauser etc. men nej, det fungerade inte. Jag känner även av detta när jag lagar mat och kollar ner över spisen - att jag lätt blir yr.

De nya symtomen som kommit nu är att jag börjat se suddigt, men inte hela bilder och inte hela tiden. Och det skiftar. Ibland är det suddigt i mitten på det ögat når och ibland är det i mitten skarpt medan konuterna blir suddiga. Tittar jag på tv så från ingen stans ser jag plötsligt inte vad det står eller så är texten tydlig men bilden är suddig. Väldigt varierande alltså. Vita texter blir även ofta som nyonskyltar. Alltså tredeformat och lite knastrande lysande. Jag har också börjar se sämre på håll och nära, fast inte så illa att jag behöver glasögonen för det. Annat symtom är också att jag blir så jäääääklans trött i ögonen. Redan efter en kvart från det att jag vaknat så vill ögonen sluta sig. Jag är öm runt ögonen, speciellt bakom ögonen och mellan ögonbrynen. Ibland känns det även som om någon försiktigt trycker två fingrar mot ögonen och pressar de inåt medan det samtidigt känns som om ögonen gör motstånd.

Jag ska kolla efter sjukdomar i ögonen. Men det finns antagligen inte några. Jag ligger på gränsen för diabetes och har insulinresestens, men på senaste kollen så hade mitt svajande socker inte påverkat just ögonen. Och den andra sjukdomen de ska leta efter är i ögonen är min nevrolgiska hudsjukdom. Dock har jag inte riktigt förstått vad det innebär om jag nu skulle ha denna sjukdom i ögonen också. Till saken hör att läkarna i nuläget inte tror att den spritt sig till ögonen, men att de vill dubbelkolla ...

Men. Det som har hittats i mina ögon är detta: jag ser sämre på ena. Men jag behöver inte glasögon för just det. Det räckte endast med billiga läsglasögon från macken ungefär. Men sedan hittade de en annan sak och det var en dold skelning på mitt andra öga. Tittar man på mig så syns det inte (nu när jag vet om det så ser jag det på varje foto ...) men testresultaten tyder på detta. Och ihop med den diagnosen fick jag äntligen förklaringen!

... på grund av denna skelning kämpar min hjärna/mina ögon för att samspela med varandra hela tiden, under varje vaken sekund som ögonen hålls öppna, för att få fram en bra bild. Ögonmusklerna kämpar konstant med att dra tillbaka skelningen för att skapa en bild. Så antagligen har jag nog alltid haft denna skelning men att nu med åren har mina ögonmuskler blivit försvagade och orkar inte hålla tillbaka skelningen = alla dessa nya symtom!!! Läkarna förstod verkligen att jag kände mig trött i ögonen och att yrsel, suddigheten och alla konstiga synrubbningar detta skapar varit och är jobbigt för mig. Det sluta med att jag ska få prismaglas, ett glas som ska hålla tillbaka denna skelning eller lura ögat - ja nu var det gör (jag förstod inte riktigt). Det ska bli så skönt att få dessa glas, och jag är så nyfiken på vilka sytom som kommer försvinna!!! Jag vet att jag blir yr när jag går och underlaget lutar ner mot vänster. Ja, det är sant. Går jag högre upp, mot höger så att det blir planare eller i alla fall så att min vänstra sida inte lutar neråt så slutar yrsel. Tvärt om, om höger sida lutar ner händer ingenting. Så det ska bli väldigt intressant om just detta slutar när jag äntligen får glasen.

Måste börja runda av, bokstäverna började sväva lite vid förra stycket och det trycket ovanför ögonbrynen. Nu när ni vet om detta porblem så kan ni förstå min frustration av att inte kunna skriva till fullo!!! Det kliar som tusan i manusfingrarna. Jag har ju en serie att skriva på för tusan och jag saknar det sååå mycket att jag snart storknar.

Nej nu ser jag knappt vad jag skriver. Tyvärr så orkar jag inte läsa igenom texten heller så ha förståelse om ni hittar fel. Tror ni hänger med i texten som helhet ändå ;)

Kärlek till er alla! Kramisar!

30 maj 2017